Hoeveel slaap heb je nodig?

- Blog -
zaterdag 14 januari, 2023

Hoeveel slaap heb je nodig?

Wanneer wij klanten in onze showroom helpen, gaat het gesprek uiteraard al snel over slaap. Daarbij krijgen wij niet alleen vragen over onze bedden en andere producten, maar ook over het fenomeen slaap zelf. Dat is logisch: wij zijn niet voor niets een echte slaapkenner. Wij hebben een passie voor goede slaap en proberen altijd om onze klanten zo volledig mogelijk te informeren op alle relevante gebieden. Een vraag die wij vaak gesteld krijgen, is: “hoeveel slaap heb je nodig?” Het antwoord op deze vraag is interessant, maar behoeft ook toelichting.

hoeveel slaap heb je nodig

Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon

Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Wanneer je naar informatie zoekt over hoeveel slaap je nodig hebt, kom je vaak hetzelfde antwoord tegen: 8 uur. Dat is inderdaad een goede richtlijn, maar ook niet direct voor iedereen waar. Hoeveel slaap je nodig hebt, is van meerdere factoren afhankelijk.

Allereerst leeftijd. Een volwassen persoon heeft gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Voor de ene persoon zit dit dichter tegen de 7 uur aan, voor de andere persoon meer richting de 9. Dat is ook de reden waarom 8 uur slaap per nacht als gemiddelde wordt aangehouden. Het gaat daarbij echter om een richtlijn voor de gemiddelde volwassen persoon. Leeftijd is van grote invloed op hoeveel slaap je per nacht nodig heeft. Zo hebben kleine kinderen behoefte aan veel meer slaap en ook opgroeiende kinderen, pubers en adolescenten hebben behoefte aan meer van 7-9 uur slaap per nacht. Naarmate volwassenen ouder worden, neemt hun behoefte aan slaap echter af. Voor veel senioren is 6 a 7 uur per nacht soms zelfs al voldoende. Veel hangt ook samen met levensstijl. Hoe actiever, hoe meer behoefte aan slaap er is.

Gaat het alleen om het aantal uur?

Mensen vragen zich vaak af: hoeveel slaap heb je nodig? Deze vraag is echter niet helemaal volledig. Het gaat namelijk om goede slaap. Iedereen slaapt volgens een bepaalde slaapcyclus. Hierin wisselen diverse slaapfasen elkaar af. Om echt goede slaap te krijgen, is het belangrijk dat u al deze fasen ongestoord en zo veel mogelijk onafgebroken doorloopt. Daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor kwalitatief hoogwaardige slaap. Dat betekent ononderbroken slaap.

Wanneer u 9 uur slaapt, maar constant wakker wordt, zult u zich de volgende ochtend minder fit voelen dan wanneer u 6 uur ononderbroken zou hebben geslapen. Goede slaap is een combinatie van uren en kwaliteit.

Is te weinig slapen slecht voor je?

Te weinig slaap is slecht voor je. Onder andere je weerstand en immuunsysteem kunnen minder goed worden, uw fysieke en mentale prestaties gaan achteruit en een gebrek aan slaap is zelfs gelinkt aan diverse ziekten. Let op: het gaat hier echter om een structureel gebrek aan slaap. Een keer, of zelfs een paar keer achter elkaar weinig slapen, is weliswaar niet ideaal, maar het is ook niet direct slecht voor je.

Te weinig slaap, is ook een relatief subjectief begrip. Er zijn mensen die structureel 6 uur per nacht slapen en hier uitstekend op gedijen. Voor anderen is dit te weinig. Na verloop van tijd kunnen zij problemen gaan ervaren.

Een tijdelijk slaaptekort is geen probleem. U kunt dit als het ware “inhalen” door daarna gedurende enige tijd weer langer te slapen. U zult dan ook merken dat u zich weer fit gaat voelen. Wanneer u echter structureel en te lang te weinig slaapt, is het verstandig om de hulp in te schakelen van de huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen of medicatie voorschrijven, al wordt men met dat laatste ook steeds voorzichtiger.

Het effect van je bed op slaap

Als slaapspecialist weten wij maar al te goed hoe groot de invloed van een goed bed is op uw slaap. Vooral kwalitatieve slaap wordt sterk beïnvloed door het bed waarin u slaapt. Hebt u van alles geprobeerd om beter te slapen maar blijft u vermoeid en hebt u niet het idee dat dit weer beter wordt? Dan kan het goed mogelijk zijn dat uw bed niet meer voldoet en de kwaliteit van uw slaap ondermijnt. Kom eens vrijblijvend bij ons langs om te ontdekken wat wij voor u kunnen betekenen met een kwalitatief nieuw bed.

Advies nodig wanneer het u uitkomt

Tussen 08:30 - 17:00 uur
×