Last van rugpijn na het slapen

- Blog -
vrijdag 14 oktober, 2022

Heeft u steeds weer last van rugpijn na het slapen? Dan is de oorzaak van uw rugklachten waarschijnlijk uw bed. Dat betekent dat het de hoogste tijd is om een nieuw bed uit te kiezen om uw rugklachten te verminderen. In deze blog leest u waar u rekening mee moet houden bij de keuze van een nieuw bed, om zo van uw rugpijn af te komen.

Hoe ontstaat rugpijn na het slapen?

Het krijgen van rugpijn na het slapen kan diverse oorzaken hebben. Bijna altijd is de grootste oorzaak het matras. Lage rugpijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door onvoldoende ondersteuning door uw matras. Hierdoor gaan uw spieren zich te veel aanspannen. Als het matras te oud is, zorgt het matras niet meer voor de juiste ondersteuning. Gemiddeld moet u een matras na 8 tot 10 jaar vervangen. Hoe lang het matras precies meegaat hangt af van een aantal factoren, zoals het onderhoud, uw lichaamsgewicht en hoeveel u zweet tijdens het slapen. Een gebrek aan ondersteuning en daaropvolgende rugpijn na het slapen, kan ook het gevolg zijn van een matras dat gewoon altijd te zacht is geweest. Als uw matras té hard is, kan u ook klachten krijgen, zoals pijn in uw onderrug en in uw nek. 

Een andere oorzaak is dat u een verkeerde lichaamshouding heeft tijdens het slapen. Vaak zijn rugklachten na het slapen een combinatie van een verkeerd matras en een onjuiste lichaamshouding. De onjuiste lichaamshouding verergert dan de klachten, die u al krijgt van het verkeerde matras. Een verkeerd matras kan er ook juist voor zorgen dat u een verkeerde lichaamshouding gaat aannemen. Als u bijvoorbeeld een te hard matras heeft, kunnen uw schouders niet genoeg inzakken of gaat u veel draaien in de nacht.

Hulp nodig bij uw keuze?

Kom proef liggen in onze teststudio.

Kies de juiste bedbodem

Een verkeerde bedbodem kan ook zorgen voor rugklachten. Het matras zorgt samen met de bedbodem voor de juiste ondersteuning. Een goede lattenbodem is bijvoorbeeld de Lattenbodem Reflexion elektrisch verstelbaar. Met een goede verstelbare lattenbodem kunt u een goede ligpositie creëren.  Als u naast rugklachten ook nekklachten heeft, is de Lattenbodem Infusion elektrisch verstelbaar zeer geschikt. Deze lattenbodem is niet alleen verstelbaar, maar ook voorzien van een neksteun en knieknik. Als u veel ondersteuning nodig heeft, is een boxspring ook een goede keuze, zoals de Boxspring Velda poqqet 3C elektrisch verstelbaar. Op de boxspring moet dan wel een matras worden gekozen met de juiste ondersteuning. Een voordeel van een boxspring is dat deze hoger is dan de gemiddelde lattenbodem Hierdoor is in- en uitstappen makkelijker, wat prettig is als uw rugklachten heeft. Denk ook aan het juiste formaat. Als het bed te klein is, kunt u ook rugklachten krijgen. Voor het aannemen van een goede slaaphouding heeft u voldoende ruimte nodig.

Rugpijn na het slapen door het matras

Vaak ontstaat rugpijn door een verkeerd matras. Een goed matras voor mensen met rugklachten is een traagschuimmatras. Dit materiaal werkt drukverlagend en past zich aan uw lichaam aan. Hierdoor ontstaat er een uitstekende drukverdeling. Een goede keuze is onder meer de Pocketvering matras Ergosense Partner en de Pocketvering matras Ergosense Duocomfort. Beide matrassen hebben een deklaag van traagschuim. Een groot voordeel van deze matrassen is dat deze geschikt zijn voor alle soorten slapers. Ze zijn tevens geschikt voor verstelbare lattenbodems. Let op: uw lichaam heeft een of meerdere weken nodig om te wennen aan uw nieuwe matras. In het begin voelt het nieuwe matras stugger aan. Twijfelt u welk matras het beste voor u is? Dan adviseren onze medewerkers u graag. U kunt hiervoor eenvoudig online een afspraak maken. 

Rugpijn door het kussen

Een te hoog of te laag kussen kan niet alleen zorgen voor rugpijn na het slapen, maar ook voor nek- en rugklachten. Als u een te hoog of te laag hoofdkussen heeft, staat er te veel spanning op uw nek. De juiste hoogte van een hoofdkussen is tussen de 8 en 12 centimeter. Als u brede schouders heeft (en op uw zij slaapt) is een hoger kussen nodig. Als u een harder matras heeft, heeft u ook een hoger kussen nodig. Dit komt, doordat u bij een harder matras minder met uw schouders kunt zakken in het matras. Kies voor een hoofdkussen gemaakt van traagschuim voor de juiste ondersteuning, zoals de Silvana Special Wave Visco of de Silvana Special Flexivorm.

Advies nodig wanneer het u uitkomt

Tussen 08:30 - 17:00 uur
×