Last van stijfheid na het slapen

- Blog -
vrijdag 7 oktober, 2022

Heeft u regelmatig last van stijfheid na het slapen? Daar kunt u zeker iets aan doen. Door te kijken of uw bed wel echt geschikt voor u is. In deze blog leest u hoe last van stijfheid na het slapen kan ontstaan en hoe u met het juiste bed en tips hier minder last van heeft.

Last van stijfheid na het slapen: hoe komt het?

Een stijf lichaam na het slapen: iedereen heeft er wel eens last van. Als u echter (bijna) elke dag last hebt van stijfheid na het slapen, is dat niet goed. Stijfheid na het slapen kan diverse oorzaken hebben. Een beetje last van stijve benen na het slapen of stijve kuiten na het slapen is normaal. Zeker wanneer u zich flink heeft ingespannen (of juist de hele dag hebt gezeten). In het algemeen bewegen we minder tijdens het slapen. Hierdoor worden uw spieren stijf. Als uw spieren ‘s nachts zich niet goed kunnen ontspannen, heeft u de volgende ochtend meer last van stijfheid. Als uw bed niet voor de juiste ondersteuning zorgt, staat er meer spanning op uw spieren. Ook bij langdurige stress en spanning kunt u last krijgen van een stijf lichaam. Tenslotte heeft het slaapklimaat in uw slaapkamer effect op uw stijfheid. Als u in een té koude en vochtige omgeving slaapt, heeft u eerder last van ochtendstijfheid.

Hulp nodig bij uw keuze?

Kom proef liggen in onze teststudio.

Welk bed, matras en kussen zijn de beste keuze voor een stijf lichaam?

De eerste stap om minder last van stijfheid te hebben, is een goed bed. Een goed bed zorgt voor de juiste ondersteuning, zodat uw spieren zich kunnen ontspannen tijdens het slapen. Een boxspring is een goede keuze als u behoefte heeft aan een stevig bed. Kijk eens naar ons fraaie assortiment van Boxmore, Velda en Auping. Als u niet van een boxspring houdt is de Lattenbodem Reflexion elektrisch verstelbaar een goed alternatief. Deze lattenbodem is precies te verstellen naar uw behoefte. Door de neksteun krijgt uw nek ook de juiste ondersteuning. Een matras en hoofdkussen van traagschuim passen zich precies aan uw lichaamshouding aan, zodat uw spieren goed ondersteund worden en zich kunnen ontspannen. Een goed matras dat kan helpen om stijfheid na het slapen te reduceren is de M Line matras cool motion 2. Dit mede door de temperatuurregulerende eigenschappen. Het matras geeft warmte af bij een (te) koude omgeving . Een geschikt hoofdkussen is de Silvana Special Wave Visco, voorzien van een neksteun voor extra ondersteuning.

Tips om minder last te hebben van stijfheid na het slapen

Naast het juiste bed, matras en kussen zijn er ook andere tips die helpen tegen stijfheid na het slapen. Zorg er allereerst dus voor dat de kamer niet te koud en te vochtig is. Een koele kamer is in de basis juist goed, maar de combinatie met vocht kan zorgen voor stijfheid. Vooral bij ouderen. Door elke dag uw slaapkamer te ventileren verkleint u de kans dat de slaapkamer vochtig is. Sluit echter de ramen op tijd, zodat het niet te koud wordt in uw slaapkamer. De beste temperatuur voor uw slaapkamer is 18 graden. Hier moet u ook de dikte van uw dekbed op aanpassen. Als u het juist koud heeft in de nacht, kunnen uw spieren zich ook gaan aanspannen. Dit zorgt ook voor stijfheid. U kunt dit voorkomen door een extra plaid of dikker dekbed te gebruiken tijdens het slapen.

Omdat stijfheid ook kan ontstaan door een niet-optimale slaaphouding, is het ook belangrijk om te kijken naar het juiste formaat bed. Wanneer u te weinig ruimte hebt voor uw ideale slaaphouding, kan dit zorgen voor problemen. Kies voor een bed dat breed genoeg is.

Advies nodig wanneer het u uitkomt

Tussen 08:30 - 17:00 uur
×