maandag 14 augustus, 2023

Wanneer matras vervangen?

Uw matras is de basis voor een goede nachtrust. Het biedt de juiste ondersteuning en ventilatie voor gezonde nachten en uitgeruste ochtenden. Maar na jaren intensief gebruik, kan het zo zijn dat hij deze functie verliest en u minder goed slaapt of wakker wordt met klachten. Wanneer moet u uw matras vervangen? En wat is de levensduur van de matrassen van Jan van Peer Slaapcomfort? Gebruik onze checklist om te bepalen of u toe bent aan vervanging.

Wat is de gemiddelde levensduur van matrassen?

Uit onderzoek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde blijkt dat de gemiddelde levensduur van een matras 8 tot 10 jaar is. Na deze periode verliest het veerkracht, vertoont het tekenen van slijtage en is het ook hygiënischer om een nieuw matras te kopen. Wanneer uw matras precies toe is aan vervanging verschilt per model en is o.a. afhankelijk van de kwaliteit van het matras, het lichaamsgewicht van de gebruiker en van de mate van nachtelijk transpireren.

Hulp nodig bij uw keuze?

Kom proef liggen in onze teststudio.

Tekenen dat uw uw matras moet vervangen

Bij een matras gaat het vooral om de ergonomische werking, hij moet de juiste ondersteuning bieden. Er zijn een aantal signalen die erop duiden dat uw uw matras moet vervangen. Gebruik onderstaande checklist om te testen of u toe bent aan een nieuw model.

  • U wordt wakker met stijve en pijnlijke gewrichten. Bijvoorbeeld met rugklachten, een stijve nek of een zeurende pijn in uw nek. Dit is het beste matras bij rugklachten. (link naar LP ‘Welk matras bij rugklachten’)
  • U slaapt minder goed. U wordt ‘s nachts (vaker) wakker, ligt te draaien in bed en voelt u ‘s ochtends niet fit.
  • Er is sprake van kuilvorming.
  • Uw matras heeft vieze vlekken.
  • Het matras ruikt niet meer fris en het lukt niet om deze geurtjes te verhelpen.

Waar moet u op letten als u een nieuw matras koopt?

Om zeker te zijn van een lange levensduur van uw matras, is het belangrijk dat u kwaliteit verkiest boven kwantiteit. Kwaliteitsmatrassen gaan langer mee dan goedkopere modellen en betalen zichzelf terug. U bent hiermee bovendien verzekerd van goede ondersteuning en het nodige slaapcomfort. Waar moet u op letten als u een nieuw matras koopt? We hebben het op een rij gezet.

  • Past het matras bij uw slaaphouding? Zijslapers hebben andere drukpunten gedurende de nacht dan buik- en rugslapers en vice versa. Elk slaaptype vraagt om ondersteuning die past bij de slaaphouding. Zijslapers hebben het meeste baat bij een stevig koudschuim matras of pocketvering matras. Buikslapers liggen het best op een traagschuim matras. Rugslapers adviseren wij om een matras met een vulling van koudschuim te kiezen.
  • Ga minstens 10 minuten proefliggen op het matras dat je overweegt te kopen. Op die manier kun je het best beoordelen op je comfortabel ligt en de juiste ondersteuning krijgt.
  • Is het matras geschikt voor uw lengte en lichaamsgewicht? Aan de hand van deze gegevens bepaalt u de dikte en hardheid van het matras. Iemand van 1.60 m die 65 kilo weegt heeft logischerwijs een ander matras nodig dan iemand van 1.90 m die 100 kilo weegt. Onze slaapexperts helpen u graag met persoonlijk advies.
  • Transpireert u veel gedurende de nacht? Kies voor een matras dat goed ventileert.
  • Bent u allergisch voor bepaalde stoffen? Houd ook hier rekening mee bij het kopen van een nieuw matras.
×