Wat is een boxspring?

- Blog -
zaterdag 14 mei, 2022

Wat is een boxspring?

Wat is een boxspring? Een boxspring is een bepaald type bed. De term “boxspring” verwijst naar de matrasdrager: het onderstel waar uw matras op rust. Hier bovenop kunnen diverse matrassen worden gebruikt. Welk matras u ook gebruikt: het is en blijft een boxspring. Wij vertellen u graag wat een boxspring precies is en welke soorten combinaties met matrassen mogelijk zijn.

Wat is een boxspring precies?

Elk bed heeft een onderstel. U legt uw matras immers niet op de grond. Het onderstel is van grote invloed op hoe uw bed ligt en op de kwaliteit van uw slaap. Boxspring betekent vrij vertaald “kist met veren”. Dat klinkt niet zo luxe en doet de kwaliteit en het comfort van een boxspring geen eer aan, maar de beschrijving klopt wel. Een boxspring is een frame met een binnenwerk waarop het matras wordt gedragen door spiraalveren.

Deze spiraalveren spelen een cruciale rol in de ondersteuning van uw lichaam. Een boxspring bestaat uit honderden veren die individueel kunnen in- en uitveren. Dit zorgt voor een zeer goede demping, ondersteuning en gewichtsverdeling. Kortom: voor slaapcomfort en een goede nachtrust.

Wat is het verschil tussen een lattenbodem en een boxspring?

Samen met de lattenbodem is de boxspring het meest voorkomende onderstel voor bedden. Wat is nu precies het verschil tussen een lattenbodem en een boxspring? De verschillen zijn aanzienlijk. De manier waarop uw matras wordt ondersteund is bij een lattenbodem totaal anders. Een lattenbodem maakt gebruik van dwars geplaatste latten. Deze latten zijn vaak iets naar boven gekromd en meestal op het bedframe gemonteerd met een houder die ervoor zorgt dat de lat wat kan veren. Op die manier zorgen de latten voor demping en ondersteuning. Hoewel niet elke boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem, staan boxsprings over het algemeen bekend als een meer hoogwaardige slaapoplossing. Dankzij de vele individuele veren zorgt een boxspring voor optimale steun van uw gehele lichaam. 

Hoe ziet een compleet boxspring systeem eruit?

Hoewel de term boxspring dus verwijst naar het onderstel van het bed, wordt hier vaak een compleet boxspring systeem mee bedoeld. Wat is een boxspring systeem? Dit bestaat in zijn meest complete vorm uit drie onderdelen: het onderstel, het matras en het topmatras.

Het is gebruikelijk om bovenop een boxspring ook een matras te gebruiken met hoogwaardige dempende en verende eigenschappen. Sommige boxsprings zijn voorzien van een matras met binnenvering of pocketvering. In dat geval spreekt men van een boxspring combinatie. Dit matras heeft een binnenkant die zich laat vergelijken met de vering van de boxspring bodem. In het matras zitten nog meer kleinere veren die uw lichaam individueel ondersteunen. In moderne varianten gaat het niet meer om traditionele binnenvering maar om pocketvering. Pocketvering wil zeggen dat de individuele veren voorzien zijn van een omhulsel van textiel. Dit gaat krakende en piepende veren tegen.

Een boxspring kan ook worden voorzien van onder andere een gelmatras, koudschuim matras of traagschuim matras. Al deze combinaties worden boxsprings genoemd. U heeft dus veel opties bij het samenstellen van uw boxspring.

Vaak worden boxspring systemen nog voorzien van een topmatras. Een topmatras is een dunner matras bovenop het gewone matras. Met een topmatras zorgt u voor de perfecte finish van uw slaapervaring. Ook bij een topmatras heeft u de keuze uit verschillende soorten en materialen. Het doel van een topmatras bovenop uw boxspring is om het gevoel van uw bed perfect aan te laten sluiten op uw behoefte. Met de juiste matrastopper kunt u zorgen voor een zachter of juist steviger accent.

Vind de perfecte boxspring bij Jan van Peer Slaapcomfort

Jan van Peer Slaapcomfort heeft de ideale boxspring voor u. Kom langs in onze showroom voor gedegen en persoonlijk advies. Lees hier meer over hoe u kunt inschatten wat voor u een goede boxspring  is.

×