maandag 29 augustus, 2022

Goed slapen in de herfst: lees deze tips

De zomer is voorbij gevlogen en de herfst is weer aangebroken. Sommige mensen vinden de herfst heerlijk en anderen kijken er erg tegenop. Tijdens het wisselen van het seizoen verandert er namelijk veel. Zo heeft bij veel mensen het beginnen van de herfst ook een negatieve invloed op de slaap. Gelukkig kunt u met de juiste tips ook tijdens de herfst goed slapen. Hoe doet u dat? Met deze slaaptips voor in de herfst moet u ook in deze periode goed kunnen slapen.

Gebruik het juiste dekbed om goed te slapen in de herfst

Voor goed slapen in de herfst heeft u het juiste dekbed nodig. Als u het tijdens de herfst kouder krijgt, kunt u uw dekbed omwisselen naar een herfstdekbed of winterdekbed. Welke dat is hangt af van hoe snel u het koud krijgt. Het liefst stapt u nog niet over naar een winterdekbed, omdat u dan tijdens de herfst al gewend raakt aan het warmste soort dekbed. Hierdoor kunnen nachten in de winter weer als koud ervaren worden. Heeft u een vierseizoenen dekbed? Dan heeft u waarschijnlijk tijdens de zomer alleen met het dunne zomerdekbed geslapen. U kunt dan het voor- en najaarsdekbed eraan koppelen.

Door het wisselende weer in Nederland kan het zijn dat het de ene avond erg warm is en de andere avond juist koud. Het is dan vervelend om steeds uw dekbed te moeten wisselen. Een alternatief is om dan een extra plaid of deken te gebruiken over uw dekbed heen. Deze kunt u weer makkelijk omslaan als het een warmere nacht is.

Hulp nodig bij uw keuze?

Kom proef liggen in onze teststudio.

Zorg voor een donkere en koele kamer

Om goed te kunnen slapen moet de slaapkamer niet te warm zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat een wat lagere temperatuur beter is voor de kwaliteit van uw slaap. Ook zorgt een gematigde temperatuur ervoor dat u sneller in slaap valt. Het slaaphormoon melatonine wordt bovendien sneller aangemaakt bij lagere temperaturen. Dat is essentieel voor een goede nachtrust.

Om goed in slaap te komen is het ook van belang dat de kamer donker genoeg is. Te veel licht verstoort te hormoonaanmaak die u nodig hebt om in slaap te kunnen vallen. Goed slapen in de herfst is in dit opzicht eenvoudiger omdat het van nature al eerder donker wordt. Maar denk er goed om dat er geen lichtvervuiling in uw slaapkamer is. Ook niet van tuinlampen, bijvoorbeeld.

Beperk kunstmatig licht in de avond

Nog even over het licht: veel mensen kunnen niet goed slapen door de invloed van kunstlicht. Niet alleen in de slaapkamer, maar vooral ook voor het slapen gaan. Hormonen die de slaap bevorderen komen vrij wanneer het donker is. Kunstlicht kan uw natuurlijke ritme verstoren. Beperk dit daarom in de avond. Een goede richtlijn is om twee uur voor het slapen gaan uzelf niet meer bloot te stellen aan kunstmatig licht.

Vaak komt dit licht van bronnen als uw tv, mobiel en laptop. Als u hier toch gebruik van wilt maken kunt u  een blauwlichtfilter op veel elektrische apparaten aanzetten. Hierdoor wordt de verstorende invloed van blauw licht beperkt.

Beperk fysieke activiteit

Zorg er daarnaast voor dat u niet te actief bent in de avond. Dan is het moeilijker om tot rust te komen. Hierdoor kunt u uiteraard minder goed slapen. Sporten kunt u daarom beter niet te laat doen in de avond. Inspanning voor het slapen gaan is absoluut gezond, maar probeer circa twee uur voordat u van plan bent om naar bed te gaan niet te veel (zware) fysieke inspanning te doen.

Advies nodig wanneer het u uitkomt

Tussen 08:30 - 17:00 uur
×